Philip van Londen - Get Lean

Principe 1 - KLANTWAARDE

Wie is de klant?
Dat is de eerste vraag. Bij kleinere organisaties is het vaak duidelijk. Bij grotere organisaties of overheden is het soms handiger om naar een interne klant te kijken. Voor wie doe je dit eigenlijk? En welke waarde heeft dat?

Lever je wel genoeg waarde?
Samen werk je er hard aan om je klant tevreden te houden. Als een cliënt klaagt kom je in actie en los je het op. En toch. Het knaagt. Hoe biedt je met toenemende eisen de cliënt toch nog steeds waarde voor zijn geld?

Kan het beter? Ja, dat kan en een eerste stap hierin is te bepalen wat je klant echt belangrijk vindt. Dit lijkt vanzelfsprekend en is het ook. En toch doen veel organsaties dit niet. Het gaat tegenwoordig meestal over de prijs. Of over de kwaliteit. Of die wel goed genoeg is? En dat is een breed begrip!

Klantwaarde – Wat vindt jouw klant écht belangrijk?

Waarom vraagt en waarover klaagt je cliënt? Dat is waar hij wel en niet voor wil betalen. Zo bepaal je wat de klant echt belangrijk vindt. En niet wat jij of andere medewerkers denken dat hij belangrijk vindt. Zo maak je klantwaarde.

Ga het maar eens vragen aan medewerkers en collega's. Weet jij wat onze klanten écht belangrijk vinden? En ga het daarna gewoon vragen aan jouw klant. Wat vind jij echt belangrijk?

Als je LEAN gaat werken begin je letterlijk bij de klant. Probeer niet tot in de details alles uit te vissen, maar zorg dat je voldoende weet als uitgangspunt.
"Vanzelfsprekend, maar
hoe pakken we dit
vanaf nu aan ... ?"