Philip van Londen - Get Lean

Kinderen sneller veilig door Lean

De Raad voor de Kinderbescherming had enkele jaren geleden lange wachtlijsten. Het afhandelen van een zaak van de kinderbescherming duurde officieel 90 dagen. In de praktijk vaak nog langer.

Hierdoor moest een kind minstens 90 dagen wachten op een juiste beslissing. En al die tijd liep het kind mogelijk meer risico dan nodig was. Daarom is gestart met het traject ‘Beter Beschermd.’ Om die 90 dagen flink te verminderen.

Minder voorraad betekent minder vertraging
In feite heb je het hier over de Lean aanpak. Cruciaal hierbij was het terugbrengen van het aantal dossiers per medewerker. Voorheen was een medewerker gemiddeld met 20 kinderen bezig. Nu heeft hij maximaal 10 dossiers van kinderen in zijn tas zitten.

Minder rompslomp
Dat betekent minder dingen tegelijk doen, minder gezoek, minder gedoe en minder rompslomp. Ook heb je geen ingewikkelde systeem meer nodig om de (overbodige) voorraad te beheersen. Dit is één van de belangrijkste stappen als je vertraging in het proces wil terugbrengen.

Halvering van de doorlooptijd
Dit zorgde voor een kleinere werkvoorraad bij een medewerker. En een enorme verhoging van de productiviteit. Concrete resultaten? De doorlooptijd is meer dan gehalveerd. Die is nu 42 dagen in plaats van 90 dagen. En die termijn wordt nog steeds korter.

Geen wachtlijsten
Er zijn bovendien geen wachtlijsten meer. De verschillende regio´s bellen elkaar of ze misschien nog zaken (lees kinderen) hebben liggen. Kinderen worden nu soms dezelfde dag al geholpen.

Minder kosten en kinderen sneller geholpen
En wat betekent dat voor de medewerkers? Er zijn in deze periode geen gedwongen ontslagen gevallen door de aanpak. Een aannamestop en natuurlijk verloop zorgde wel voor kostenbesparing. Dus uiteindelijk minder vertraging, kinderen sneller en beter geholpen tegen lagere kosten.